Piersonrellen

Piersonaffaire en grote rellen in de binnenstad (1981)

Ernstige ongeregeldheden en pantservoertuigen in de Nijmeegse binnenstad zorgen voor veel onrust in februari 1981. Het is net of de oorlog Nijmegen opnieuw aandoet. Sociale woningbouw in de Piersonstraat moet, als het aan de gemeente ligt, wijken voor een parkeergarage. Krakers en hun sympathisanten willen een stokje daarvoor steken. In de nacht van zondag 15 februari op maandag 16 februari werpen ze drie barricades op in het gebied van de Piersonstraat, de Karrengas en een dwarsstraat uitkomend op de Bloemerstraat.

piersonrellen foto 02  piersonrellen foto 03

De politie is dusdanig verrast dat ze niet direct ingrijpt. De uiteindelijke climax is de ontruiming van de barricades door de Koninklijke Marechaussee op maandagochtend 23 februari. Met een overmacht aan mensen en materieel, inclusief vijf pantserwagens, worden de versperringen in de Karrengas en Piersonstraat na urenlange straatgevechten geslecht. De krakers worden verjaagd. Het is waarschijnlijk de antiterreureenheid BSB die ‘Radio Rataplan’ uit de lucht haalt. Nijmegen beheerst het landelijke nieuws.

piersonrellen foto 01  piersonrellen foto 04

Zelfs nu, meer dan dertig jaar later, liggen de Piersonrellen nog altijd gevoelig in de stad. Dat is bijvoorbeeld gebleken tijdens het onderzoek naar en verzamelen van bronnenmateriaal voor deze rondleiding. De emoties liepen soms hoog op: nog niet alle wonden zijn geheeld. Alleen daarom al is een wandeling over dit onderwerp absoluut de moeite waard. Het fundament van de rondleiding bestaat, naast actueel archief- en literatuuronderzoek, voornamelijk uit interviews met ooggetuigen en betrokkenen: krakers, hun sympathisanten, mensen in de geweldloze blokkades, scholieren, politie, Marechaussee en burgers.

We lopen langs diverse herinneringsplaatsen en schetsen de Piersonaffaire in een bredere context, bijvoorbeeld door de tijdgeest te schetsen. Op locatie roepen we de herinneringen van betrokkenen op en kleuren we deze in met uniek beeld- en archiefmateriaal. Zo construeren we de gebeurtenissen van dag tot dag en proberen we zo dicht mogelijk bij de verleden werkelijkheid, die continu ter discussie staat, te benaderen.

Stille-getuige-barricade-Piersonrellen  Piersonrellen

 

Duur rondleiding: een uur
Reserveren: kan hier

 

Alle stadswandelingen zijn tot stand gekomen door middel van:

  • uitgebreid historisch onderzoek in diverse archieven
  • literatuurstudie
  • interviews

 

Literatuursuggesties:

  • R. Hoogveld, Dossier Zeigelhof (Nijmegen 1981)
  • A. Bruls, De Pierson. Verhalen over een volksopstand in twintigste eeuws Nijmegen (Nijmegen 2006)

 

Internet:

Reacties zijn gesloten.