Cursus ‘Nijmeegse oorlogsgeschiedenis in perspectief’

LET OP: DE CURSUS WORDT INMIDDELS AANGEBODEN VIA DE STICHTING STUDIE ACADEMIE CULTUUR AVONTUUR! DE CURSUS VINDT IN MEI 2022 PLAATS IN NIJMEGEN. VOOR MEER INFORMATIE EN AANMELDING GA NAAR DE SITE VAN SACA!

In september 2019 is het vijfenzeventig jaar geleden dat Nijmegen bevrijd werd. Dat is de aanleiding voor Stadswandeling Nijmegen om vanaf april 2019 een cursus aan te bieden waarbij diverse invalshoeken op de Tweede Wereldoorlog op een aansprekende wijze aan bod komen. Recente uitkomsten van historisch onderzoek worden gecombineerd met het tonen van sprekende museale objecten (privécollectie) en bronnen afkomstig van het Regionaal Archief Nijmegen.

De cursus wordt verzorgd door historicus en leraar geschiedenis Martijn Vermeulen. De bijeenkomsten beginnen met een algemeen historische inleiding op een thema dat verband houdt met de oorlogsjaren. Vervolgens wordt aan de hand van foto’s, brieven, objecten etc. afkomstig uit diverse archieven de lokale geschiedenis verder ingekleurd. Het slot van iedere bijeenkomst is in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen waar een archivaris meer vertelt over recente vondsten afkomstig uit de oorlogscollectie.

De bijeenkomsten vinden plaats in het Regionaal Archief Nijmegen (Marienburg 27). Aanvangstijd van de lezingen is 19:00 uur. De afronding is omstreeks 20:15 uur. Inschrijving voor de cursus verloopt via info@stadswandelingnijmegen.nl

Bij inschrijving graag de volgende gegevens vermelden:

  1. Naam.
  2. Telefoonnummer en e-mailadres.
  3. Korte omschrijving motivatie voor deelname aan de cursus.

De kosten bedragen 95 euro. Er is maximaal ruimte voor twintig deelnemers. Mocht de cursus volgeboekt zijn, kunt u geplaatst worden op de reservelijst.

Data en onderwerpen

Bijeenkomst 1 ‘Voorspel. Opkomst Hitler in nazi-Duitsland’
Donderdag 4 april 2019

Bijeenkomst 2 ‘Inval mei 1940. Bezetting begint’
Donderdag 9 mei 2019

Bijeenkomst 3 ‘Verzet in oorlogstijd’
Donderdag 13 juni 2019

Bijeenkomst 4 ‘Jodenvervolging’
Donderdag 11 juli 2019

Bijeenkomst 5 ‘Steden in het hart geraakt. Bombardement 22 februari 1944’

Donderdag 5 september 2019

Bijeenkomst 6 ‘In het voetspoor van de bevrijders – Market Garden’
Donderdag 19 september 2019

Bijeenkomst 7 ‘Oral history. Ooggetuigen aan het woord’
Donderdag 3 oktober 2019

Bijeenkomst 8 ‘Archeologische sporen uit de oorlog’
Donderdag 24 oktober 2019

Bijeenkomst 9 Rondleiding ’Plaatsen van herinnering’

Donderdag 31 oktober 2019

Reacties zijn gesloten.