Bommen op burgers

Bommen op burgers

Een paar minuten voor half twee ’s middags op dinsdag 22 februari 1944 voltrekt zich een grote ramp in Nijmegen. Amerikaanse vliegtuigen bombarderen het historische hart van de stad. Bommen ontploffen als eerste nabij de Grote Markt. Het luchtalarm klinkt te laat waardoor veel mensen op straat zijn en volkomen verrast worden.

bombardement  vliegtuigen

We starten met de wandeling op de Grote Markt. Op deze plaats krijgen we een goed beeld van de gebeurtenissen. Het zal blijken dat de brandweerlieden grote problemen hebben met de watervoorziening en daardoor moeite hebben de branden te blussen. Het vergeten verhaal van de mannen van de Kunstbeschermingsdienst slaan we niet over! Zij hebben de beschikking over een eigen watervoorziening en kunnen als eerste gaan blussen.

Hansje v Dreven

Hans van Dreven

Hentje Willems staat hoog op de Stevenstoren op deze koude februaridag. De Luchtbeschermers hebben goed zicht op de omgeving. Vanuit de richting Ooijpolder zien de waarnemers de Amerikaanse bommenwerpers naderen. Een van de bommen komt bovenop de toren terecht. De vertrouwde Stevenstoren komt met een hoop geraas terecht op een aantal huizen aan de Stikke Hezelstraat.

De zesjarige Hans van Dreven was op het moment dat de bommen insloegen net onderweg naar huis. In de tijd ervoor was hij aan het spelen bij de buren. Terwijl zijn ouders en broertjes aan tafel wachten met eten tot Hans thuis is, gaat het mis. Op de plek waar het gebeurde staan we stil bij zijn verhaal.

Je maakt tijdens deze wandeling niet alleen kennis met een aantal Nijmegenaren uit die periode, maar ook leer je meer over de achtergronden van het bombardement.

 

Duur juniorwandeling: ruim een uur
Reserveren: info@stadswandelingnijmegen.nl

 

Alle stadswandelingen zijn tot stand gekomen door middel van:

  • uitgebreid historisch onderzoek in diverse archieven
  • literatuurstudie
  • interviews

 

Literatuursuggesties:

  • B. Janssen, De pijn die blijft. Ooggetuigenverslagen van het bombardement van Nijmegen 22 februari 1944 (Amsterdam 2005)
  • J. Rosendaal, Nijmegen ’44. Verwoesting, verdriet en verwerking (Nijmegen 2009)

 

Internet:

Reacties zijn gesloten.