De Nijmeegse Plooierijen: Oproer tussen Maas en Waal

De Nijmeegse Plooierijen: Oproer tussen Maas en WaalBoek Anna

Tijdens deze stadswandeling maakt u kennis met een veelal vergeten stukje Nederlandse geschiedenis: de Plooierijen. In de onrustige tijden van het Tweede Stadhouderloze Tijdperk en de Spaanse successie-oorlog vindt in 1702 een lokale revolutie plaats: het stadsbestuur van Nijmegen wordt afgezet door de opgezweepte bevolking. Zij willen hun oude rechten en inspraak terug, die onder Stadhouder Willem III in het gedrang zijn gekomen. Later verspreiden de Plooierijen zich over meer steden. Het bestuur van de provincie Gelre probeert de opstandige steden weer in het gareel te krijgen. Anna Simon schreef een historische roman over het eerste jaar van de Nijmeegse Plooierijen, genaamd Oproer tussen Maas en Waal. Hoofdrolspeler in het boek is Willem Vonk, een Nijmeegse schipper.

De gids neemt u mee langs een aantal plekken in Nijmegen die van belang zijn geweest tijdens deze opstand. U komt ook meer te weten over de belangrijke rol van de schippers in de Plooierijen, en over de verrassingsaanval van het Franse leger, in juni 1702, die een grote invloed had op de opstand.

De wandeling begint op het Kelfkensbos (bij de ingang van Museum Het Valkhof) en eindigt bij het stadhuis.

titel juni 1702

Duur stadswandeling: anderhalf tot twee uur
Reserveren voor groepen: kan hier

DSC03768

Meer informatie over de achtergronden van de Nijmeegse Plooierijen en het boek van Anna Simon treft u aan op de site: www.nijmeegseplooierijen.org

Reacties zijn gesloten.