Fietstocht ‘Waalstad in oorlog. Nijmegen-Oost tussen hoop en vrees’

Fietstocht ‘Waalstad in oorlog. Nijmegen-Oost tussen hoop en vrees’

Fiets in de bevrijdingsmaand september mee met Stadswandeling Nijmegen en ontdek de verborgen oorlogsgeschiedenis van Nijmegen-Oost. Historicus Martijn Vermeulen vertelt over recente archiefvondsten, literatuuronderzoek en interviews met betrokkenen. Naast thema’s als verzet, Jodenvervolging, het bombardement van 22 februari 1944 en de bevrijding is er ook aandacht voor collaboratie in de Waalstad.

Herman Oolbekkink

In september 1943 is drogisterij Poelen aan de Daalseweg het toneel van een gewaagde aanslag van het verzet. Terwijl verzetslieden buiten de wacht houden, loopt de situatie in de drogisterij uit de hand. De infiltrant Ederveen raakt gewond, weet te nauwer nood te ontkomen en slaat alarm. Verzetsmensen worden opgepakt, waaronder politieagent Herman Oolbekkink. Vanuit gevangenschap schrijft hij niet eerder gepubliceerde brieven aan het thuisfront. De bevrijding komt  voor Oolbekkink te laat en hij laat zijn vrouw en zoon achter.     

Martha Waaldijk

Een jong meisje woont in de oorlogsjaren aan de Palestrinastraat. Martha Waaldijk is haar naam en zij houdt als puber vanaf 1938 haar dagboek bij. Als lid van de Jeugdstorm sympathiseert zij met het nationaalsocialisme. Dat levert spanningen op met stadgenoten. Wie was zij en op welke wijze beschrijft zij de oorlogsjaren in Nijmegen?      

Begraafplaats Daalseweg

De omgeving van de begraafplaats aan de Daalseweg is aan het einde van de oorlog het toneel van gevechten. De geallieerden trekken bij de bevrijding van de stad langs de begraafplaats op richting de Waalbrug. De begraafplaats is een blijvend monument voor honderden slachtoffers uit de oorlog die er hun laatste rustplaats vonden. Een indrukwekkende plaats van herinnering waar een aantal verhalen van Nijmegenaren centraal staan.

Duur van de fietstocht is ruim 2 uur en start bij de ingang van het Infocentrum WO2 Nijmegen (Ridderstraat 27). De rondleidingen vinden plaats op zaterdag 5, zondag 13, zondag 20 en zaterdag 26 september 2020. Starttijd om 10:00 uur. De kosten bedragen 6 euro per persoon.

In verband met de corona maatregelen kunnen er per fietstocht maximaal tien mensen inschrijven. Aanmelden graag per mail info@stadswandelingnijmegen.nl    

Reacties zijn gesloten.