Stadswandeling ‘Nijmegen 1940-1945: een wereldoorlog wordt werkelijkheid’

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 17/09/2017
12:00 - 13:00

Locatie
Grote Markt, Nijmegen

Categorieën Geen Categorieën


De historici van Stadswandeling Nijmegen bieden geïnteresseerden de mogelijkheid om op zondag 17 september deel te nemen aan een speciale rondleiding. Op basis van jarenlang speurwerk in archieven wordt op diverse locaties in de historische binnenstad stil gestaan bij de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van persoonlijke documenten zal blijken dat de oorlog een enorme impact gehad heeft op de Nijmegenaren. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen zichtbaar.

Verschillende thema’s komen aan bod. Zo wordt er aan de hand van een niet eerder gepubliceerde kaart van het verzet duidelijk gemaakt wat de omvang van de verwoestingen van het bombardement van 22 februari 1944 precies waren. Indrukwekkende foto’s maken duidelijk dat Nijmegen in het hart werd getroffen.

Honderden Joodse Nijmegenaren overleefden de oorlog niet. Documenten afkomstig uit diverse archieven maken duidelijk dat het net zich snel sloot rond de Joodse gemeenschap. Persoonlijke geschiedenissen worden voor het voetlicht gebracht.

Bij de Marienburg wordt stil gestaan bij de tragische gevolgen van de ontploffing van een munitiewagen in de septemberdagen van 1944. Het verdriet is bij nabestaanden tot op de dag van vandaag voelbaar.

Datum                  : zondag 17 september 2017

Aanvangstijd     : 12:00

Duur                     : 1 uur

Startpunt            : Marikenbeeld op de Grote Markt in Nijmegen

Kosten                 : 5 euro

Aanmelden        : via info@stadswandelingnijmegen.nl

Reacties zijn gesloten.