Rondleiding ‘Jodenvervolging Nijmegen: plaatsen van herinnering’

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 29/10/2022
14:00 - 15:00

Categorieën Geen Categorieën


Gedurende de expositie over de Jodenvervolging in Nijmegen in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (zie voor looptijd expo najaar 2022 site Huis Nijmeegse Geschiedenis) is er de mogelijkheid om onder leiding van een historicus deel te nemen aan een op de expositie aansluitende rondleiding door de binnenstad van Nijmegen.

Lopend langs plaatsen van herinnering, wordt de Joodse gemeenschap van vóór de Tweede Wereldoorlog besproken. We horen verhalen over meer en minder bekende Joodse Nijmegenaren en staan stil bij de komst van Joodse vluchtelingen in de stad afkomstig uit nazi-Duitsland.

We proberen ons de zorgen en angsten van de Joodse gemeenschap vanaf 10 mei 1940 moment voor te stellen, de dilemma’s waarvoor zij en andere Nijmegenaren kwamen te staan. De gids gaat nader in op de nauwgezette opbouw van de antisemitische politiek in Nijmegen aan de hand van unieke archiefstukken. We volgen een aantal Joodse Nijmegenaren op de voet aan de hand van brieven en foto’s en staan stil bij de achtergrondverhalen van gelegde Stolpersteine.

Het zal blijken, onder andere door recent afgenomen interviews, dat de impact van de Holocaust tot op de dag van vandaag in de stad aanwezig is. Een beklemmende rondleiding op basis van jarenlang historisch onderzoek in nationale en internationale archieven die deelnemers tot nadenken zal stemmen.

Startpunt: ingang Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Marienburg 26)

Tijdstip: 14.00 uur

Duur: ruim 1 uur

Kosten: 6.00 euro p.p.

Aanmelden noodzakelijk via info@stadswandelingnijmegen.nl

Reacties zijn gesloten.