JUNIOR Bommen op burgers

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 29/08/2021
13:00 - 14:00

Categorieën Geen Categorieën


Speciaal voor kinderen (8 tot 14 jaar) en hun ouders is er de wandeling ‘Bommen op burgers’ ontwikkeld over het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. De gids is historicus/werkzaam als geschiedenisleraar en weet dan ook goed in te spelen op een jongere doelgroep.

Een paar minuten voor half twee ’s middags op dinsdag 22 februari 1944 voltrekt zich een grote ramp in Nijmegen. Amerikaanse vliegtuigen bombarderen het historische hart van de stad. Bommen ontploffen als eerste nabij de Grote Markt. Het luchtalarm klinkt te laat waardoor veel mensen op straat zijn en volkomen verrast worden.

We starten met de wandeling op de Grote Markt. Op deze plaats krijgen we een goed beeld van de gebeurtenissen. Het zal blijken dat de brandweerlieden grote problemen hebben met de watervoorziening en daardoor moeite hebben de branden te blussen. Het vergeten verhaal van de mannen van de Kunstbeschermingsdienst slaan we niet over! Zij hebben de beschikking over een eigen watervoorziening en kunnen als eerste gaan blussen.

Hentje Willems staat hoog op de Stevenstoren op deze koude februaridag. De Luchtbeschermers hebben goed zicht op de omgeving. Vanuit de richting Ooijpolder zien de waarnemers de Amerikaanse bommenwerpers naderen. Een van de bommen komt bovenop/net naast de toren terecht. De vertrouwde Stevenstoren komt met een hoop geraas terecht op een aantal huizen aan de Stikke Hezelstraat.

De zesjarige Hans van Dreven was op het moment dat de bommen insloegen net onderweg naar huis. In de tijd ervoor was hij aan het spelen bij de buren. Terwijl zijn ouders en broertjes aan tafel wachten met eten tot Hans thuis is, gaat het mis. Op de plek waar het gebeurde staan we stil bij zijn verhaal.

Je maakt tijdens deze wandeling niet alleen kennis met een aantal Nijmegenaren uit die periode, maar ook leer je meer over de achtergronden van het bombardement.

Kosten deelname bedragen 6,50 euro per persoon

De rondleiding duurt ruim 1 uur

Start bij het Marikenbeeld op de Grote Markt, Nijmegen

Reserveren noodzakelijk via info@stadswandelingnijmegen.nl

Reacties zijn gesloten.