Extra datum wijkwandeling ‘Hazenkamp in oorlogstijd’

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 29/09/2019
11:00 - 12:30

Locatie
Goffertboerderij, parkeerterrein

Categorieën Geen Categorieën


In verband met de grote belangstelling voor de wijkwandeling ‘Hazenkamp in oorlogstijd’ is er een extra rondleiding geprogrammeerd. Aanstaande zondag 29 september wordt er om 11:00 uur weer vertrokken vanaf de Goffertboerderij (Goffertweg 17).

Op het eerste oog lijkt in de wijk Hazenkamp weinig meer te herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Op zich niet vreemd aangezien de grootste schade aangericht werd in het centrum van Nijmegen. De verwoestende effecten van het Amerikaanse bombardement op 22 februari 1944,  de bevrijdingsgevechten in de septemberdagen en de maandenlange frontstadperiode veranderde een deel van het ‘hert’ van Nijmegen voorgoed.

Ga mee op pad met historicus Martijn Vermeulen en ontdek dat de Hazenkamp wel degelijk zijn eigen verhaal heeft. Op basis van historisch onderzoek is een wandeling samengesteld waarbij vergeten verhalen zijn opgetekend over de wijkbewoners van toen. Bronnen afkomstig uit diverse archieven plaatsen de wijkgeschiedenis in het grotere Nijmeegse verhaal.

Deelnemers aan de wijkwandeling maken onder meer kennis met toenmalige Joodse buurtbewoners die te maken kregen met de Jodenvervolging. Zo woonde Jacob Levitus aan de Vossenlaan en was Levitus bij  veel Nijmegenaren bekend door zijn lunchroom aan de Grote Markt. Een aantal beruchte Nijmeegse politieagenten maakte fanatiek jacht op Nijmeegse Joden.

De bevrijdingsperiode maakte veel indruk in de wijk. Vanuit het Goffertpark werden in de frontstadperiode granaten afgevuurd en er was druk geallieerd militair verkeer. Dit laatste werd de zesjarige Rudie, woonachtig aan de Leeuwstraat, na de bevrijding van de stad fataal.

Tijdens de wandeling wordt de oorlogsgeschiedenis van de wijk ingebed in het grote verhaal. Rijk bronnenmateriaal als foto’s, brieven en documenten afkomstig uit tal van archieven worden gekoppeld aan recente onderzoeksliteratuur over de oorlog.

De wandeling start bij het parkeerterrein van de Goffertboerderij (Goffertweg 17) en duurt ongeveer anderhalf uur. Starttijd is 11:00 uur. Kosten bedragen 5 euro per persoon welke voor aanvang van de wandeling voldaan kunnen worden. Aanmelden noodzakelijk via info@stadswandelingnijmegen.nl!

Reacties zijn gesloten.